Planeta Petreasa

Blog

Noutăți și informații utile legate de zona Petreasa (Alba) și Clubul Montan Apuseni

#Planetapetreasa

Zona Petreasa, Alba – Descrierea zonei Petreasa

Petreasa Muntii Apuseni Alba

Zona Petreasa, Alba

Petreasa este un loc de poveste, situat în comuna Horea, Județul Alba, Munții Apuseni

Locul a devenit cunoscut datorită accidentului aviatic din 20 ianuarie 2014 când avionul condus de Adrian Iovan a atrerizat forțat în apropierea vârfului, la limita dintre județele Alba și Cluj. În urma acestui eveniment și-au pierdut viața două persoane. Epava avionului a fost găsită de localnicii din Petreasa, care au mers pe baza informațiilor aflate la televizor!

Vezi un articol din presa națională despre Zona Petreasa.

Atenție la numele Petreasa, există și un sat Petreasa în comuna Horea, dar nu este vorba de Vârful Petreasa și de Drumul lui Iovan. 

Despre Petreasa, Alba

La Petreasa ești în mijlocul Apusenilor și de aici vezi spre sud Valea Albacului și Valea Arieșului iar în depărtare îți atrage atenția un masiv care se ridică deasupra tuturor: este muntele Vulcan, sau Buceș-Vulcan cum mai este cunoscut. Dacă vizibilitatea este bună în fundal poți zări crestele Retezatului! În aceeași direcție poți vedea Munții Metaliferi cu Roșia Montană precum și Trascăul.
Îndreptându-ți privirea spre sud-vest vei descoperi cel mai înalt vârf al Apusenilor, Vf. Bihor 1848m, remarcat prin releul de pe vârf și turbinele eoliene motate pe creastă. Pe același picior, spre sud vei descoperi Muntele Găina.

Dacă urci spre cel mai apropiat vârf, Colțul Vârfului- 1663m, vei putea vedea spre nord-vest Varful Vlădeasa-1836m, al doilea vârf al Apusenilor. Iar dacă privești spre est poți vedea Vf. Muntele Mare-1826m, al treilea vârf al APusenilor. Acesta se poate identifica ușor datorită construției în formă de cupolă de pe vârf.

Te afli la intrarea în Parcul Natural Apuseni, o zonă protejată care adăpostește o mulțime de habitate și specii rare și protejate.

Te rugăm să nu detriorezi cu nimic această zonă, să nu lași nici un fel de deșeuri și gunoaie în urmata. De asemenea, nu rupe, nu distruge plante, arbori și indicatoare turistice. Păstrează-ți amintirile doar pe aparatul de fotografiat. Nu intra cu mijloace motorizate în pădure pentru că zgomotul va alunga toate viețuitoarele pădurii iar rangerii parcului Natural Apuseni te pot opri și amenda dacă nu respecți regulile de vizitare.

La Petreasa avem o vegetație specifică bioregiunii alpine: păduri de molid (Picea abies) şi brad (Abies alba) iar mai rar laricea (Larix decidua) şi tisa (Taxus baccata).

Zona este bogată în pajiști alpine folosite pentru pășunat.

Enumerăm aici cîteva specii de mamifere: lup (Canis lupus), râs (Lynx lynx), urs (Ursus arctos), căprior (Capreolus capreolus), cerb carpatin (Cervus elaphus), mistreţ (Sus scrofa), etc.

O specie caracteristică acestei zone este floarea Arnica montana, care înflorește vara pe culmi.

Accesul motorizat este permis doar pe drumurile județene și locale.

Accesul auto la Petreasa se poate face din două direcții:

-Dinspre Cluj pe la Beliș și apoi pe drumul Poiana Horii-Horea pe DN1R, trecând prin Pasul Ursoaia 1320m.
Este un drum îngust, asfaltat în ultimii ani care străbate munții într-un cadru natral deosebit, prin păduri de brad și cu multe izovoare amenajate. Drumul a fost denumit Transursoaia! Din Pas drumul începe o coborâre accentuată trecând prin satul Matișești și apoi ajungînd la Horea.

Atenție la direcție, dacă cauți pe GPS Petreasa acesta te va duce în satul Petreasa pe un drum pietruit, care urcă până la 1400m și se închide. Acesta nu are legătură cu Vf. Petreasa, locul cu accidentul aviatic, așa că odată ajuns în zonă este bine să întrebi localnicii de Drumul lui Iovan.

-Dacă vii de pe Valea Arieșului va trebui să mergi din Albac spre nord, pe DN1R, spre Huedin, până la Horea.

ATENȚIE!!

Nu încercați să parcurgeți traseul pe GPS pentru că vă duce într-un sat învecinat numit Petreasa, acolo unde drumul asfaltat se oprește în mijlocul munților.

Așadar plecați pe Drumul lui Iovan, care pornește de la Primăria Comunei Horea.
De aici aveți indicatoare rutiere care vă suc până sus, la 1600m.
După 2 km de la plecare vedeți pe dreapta un indicator care arată spre Drumul lui Iovan.
De aici începe un drum asfaltat abrupt și îngust, printre case și terenuri.
La capătul drumului asfaltat veți găsi o parcare unde să lăsați mașina.

Ca să fiți sigur că ajungeți la locul potrivit urmați drumul prin:

Horea- Giurgiuț- Zânzești.

 

Trasee turistice

Referitor la traseel turistice, pe aici trece magistrala marcată cu bandă roșie care face legătura între Muntele Mare și Munții Bihorului.

Mai este un traseu tursitic marcat cu cruce albastră care urcă din Horea și merge până la monumentul lui Iovan.

Din Poiana Horii pleacă un circuit marcat cu punct roșu care urcă până la Petreasa și apoi se întoarce pe altă parte, pe la Dealul Coachii în același loc.  Durata traseului este de 4-5 ore.

Dacă mergi pe bandă roșie spre vest ai să descoperi o așezare sezonieră, numită sălaș, loc unde localnicii și-au construit căbănuțe (colibe) pentru a sta pe timpul verii cu vacile la pășunat. Așezarea se numește Dealu Coachii. De aici mai ai o oră și ai ajuns la Pasul Ursoaia-1320m, la drumul asfaltat.

Dacă mergi spre est pe banda roșie poți ajunge la Șaua Apa Cumpănită, loc de trecere spre Măguri Răcătău, pe un drum pietruit. Traseul continuă spre Șaua Steaua apoi merge pe creastă pe la Balomireasa până la Vf. Muntele Mare.

Cazare

Dacă dorești să te cazezi la Petreasa deocamdată ai o singură posibilitate, la Cabana Cota 1600.

În comuna Horea poți găsi o mulțime de pensiuni, în satul Horea sau în Mătișești. De asemenea, la Albac sau în satele de pe Valea Arieșului poți găsi sute de pensiuni.

Se poate dormi și cu cortul la Petreasa, pe terenul situat în apropierea parcării betonate.

———————————————————————–

Contact cazare

Cabana Cota 1600 – Petreasa

tel: 0764 439 324

Se poate dormi și cu cortul la Petreasa, pe terenul situat în apropierea parcării betonate.

Pentru a fi la curent cu ceea ce este la Petreasa, te invităm să urmărești pagina de Facebook- Petreasa, Drumul lui Iovan, unde vom posta periodic informații și imagini din zonă.

Pentru a afla despre activitățile Clubului Montan Apuseni te invităm să ne urmărești și pe pagina de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *