Drumul lui Iovan
Petreasa- Drmul lui Iovan, Munții Apuseni
Petreasa este un loc de poveste, situat în comuna Horea, Munții Apuseni
Locul a devenit cunoscut datorită accidentului aviatic din 20 ianuarie 2014 când avionul condus de Adrian Iovan a atrerizat forțat în apropierea vârfului, la limita dintre județele Alba și Cluj. În urma acestui eveniment și-au pierdut viața două persoane. Epava avionului a fost găsită de localnicii din Petreasa, care au mers pe baza informațiilor aflate la televizor!
Vezi excursiile clubului Montan Apuseni pe Drumul lui Iovan.
Drumul lui Iovan este un traseu comemorativ care duce din comuna Horea până pe vf. Petreasa, la locul accidentului aviatic din 2014.
Accesul auto se poate face din centrul comunei Horea, pe lângă biesrică. De aici pornește un drum asfaltat lung de 9 km care ne duce până al 1660m, unde trebuie lăsată mașina.
Acces auto Petreasa- Drumul lui Iovan
Pentru a ajunge la Petreasa trebuie să plecați pe traseul denumit Drumul lui Iovan.
Acesta începe din centrul comunei Horea, județul Alba.
ATENȚIE!!
Nu încercați să parcurgeți traseul pe GPS pentru că vă duce într-un sat învecinat numit Petreasa, acolo unde drumul asfaltat se oprește în mijlocul munților.
Așadar plecați pe Drumul lui Iovan, care pornește de la Primăria Comunei Horea.
De aici aveți indicatoare rutiere care vă suc până sus, la 1600m.
După 2 km de la plecare vedeți pe dreapta un indicator care arată spre Drumul lui Iovan.
De aici începe un drum asfaltat abrupt și îngust, printre case și terenuri.
La capătul drumului asfaltat veți găsi o parcare unde să lăsați mașina.
Ca să fiți sigur că ajungeți la locul potrivit urmați drumul prin:
Horea- Giurgiuț- Zânzești.
Despre Drumul Lui Iovan
Începând cu anul 2015 primăria comunei Horea a început modernizare și asfaltarea drumului spre Petreasa până la altitudinea de 1600m, astfel că acum se poate ajunge pe asfalt până în vârful muntelui, la 800m de locul accidentului. Aici vei descoperi o parcare mare precum și un popas amenajat pentru turiști, cu izvor, mese, terasă acoperită, sobă cu lemne, grătar, toaletă. Începând din ianuarie 2021 aici s-a deschis și o cabană cu restaruant, care oferă și 10 locuri de cazare.
Cabana este administrată de Asociația Lemnarilor din Horea, iar în trecut aici se organizau sărbători anuale ale lemnarilor.
Accesul auto pe timpul iernii este puțin mai dificil, depinzând de stratul de zăpadă existent și de ninsori. Astfel, drumul este curățat permanent dar datorită pantelor mari pe unele porțiuni poate fi gheață sau zăpadă înghețată, deci este recomandabil să urcați cu mașini de teren.
Pe timpul verii, drumul asfaltat se poate parcurge cu plecare din centrul comunei Horea, urmând indicatoare rutiere spre Drumul lui Iovan.
Drumul pleacă de la altitudinea de 700m și are 9 km lungime. Drumul este foarte îngust, șerpuind printre gospodării cale de 6 km, apoi începe un urcuș abrupt spre vf. Petreasa. Drumul traversează satele Butești, Giurgiuț și Zânzești, sate răsfirate de munte, cu priveliști spectaculoase asupra zonei montane. După ce ai urcat 4km pe acest drum, te poți opri să admiri satele răsfirate de munte: Matișești, Dârlești, Petreasa spre vest iar spre vest Preluca și Pătrușești.
Spre sud vei vedea centrul comunal Horea.
Pe drum te poți opri la Dâmbul lui Gâf, unde ai să găsști un ansamblu sculptural și in loc de poas amenajat cu izvor și băncuțe.
După încă 3 km de urcuș susținut vei ajunge la Petreasa, la capătul drumului asfaltat. Ești în mijlocul Apusenilor și de aici vezi spre sud Valea Albacului și Valea Arieșului iar în depărtare îți atrage atenția un masiv care se ridică deasupra tuturor: este muntele Vulcan, sau Buceș-Vulcan cum mai este cunoscut. Dacă vizibilitatea este bună în fundal poți zări crestele Retezatului! În aceeași direcție poți vedea Munții Metaliferi cu Roșia Montană precum și Trascăul.
Îndreptându-ți privirea spre sud-vest vei descoperi cel mai înalt vârf al Apusenilor, Vf. Bihor 1848m, remarcat prin releul de pe vârf și turbinele eoliene motate pe creastă. Pe același picior, spre sud vei descoperi Muntele Găina.
Dacă urci spre cel mai apropiat vârf, Colțul Vîrfului- 1663m, vei putea vedea spre nord-vest Varful Vlădeasa-1836m, al doilea vârf al Apusenilor. Iar dacă privești spre est poți vedea Vf. Muntele mare-1826m, al treilea vârf al APusenilor. Acesta se poate identifica ușor datorită construției în formă de cupolă de pe vârf.
Te afli la intrarea în Parcul Natural Apuseni, o zonă protejată care adăpostește o mulțime de habitate și specii rare și protejate.
Te rugăm să nu detriorezi cu nimic această zonă, să nu lași nici un fel de deșeuri și gunoaie în urmata. De asemenea, nu rupe, nu distruge plante, arbori și indicatoare turistice. Păstrează-ți amintirile doar pe aparatul de fotografiat. Nu intra cu mijloace motorizate în pădure pentru că zgomotul va alunga toate viețuitoarele pădurii iar rangerii parcului Natural Apuseni te pot opri și amenda dacă nu respecți regulile de vizitare.
Accesul motorizat este permis doar pe drumurile județene și locale.
Trasee turistice
Referitor la traseel turistice, pe aici trece magistrala marcată cu bandă roșie care face legătura între Muntele Mare și Munții Bihorului.
Mai este un traseu tursitic marcat cu cruce albastră care urcă din Horea și merge până la monumentul lui Iovan.
Din Poiana Horii pleacă un circuit marcat cu punct roșu care urcă până la Petreasa și apoi se întoarce pe altă parte, pe la Dealul Coachii în același loc. Durata traseului este de 4-5 ore.
Dacă mergi pe bandă roșie spre vest ai să descoperi o așezare sezonieră, numită sălaș, loc unde localnicii și-au construit căbănuțe (colibe) pentru a sta pe timpul verii cu vacile la pășunat. Așezarea se numește Dealu Coachii. De aici mai ai o oră și ai ajuns la Pasul Ursoaia-1320m, la drumul asfaltat.
Dacă mergi spre est pe banda roșie poți ajunge la Șaua Apa Cumpănită, loc de trecere spre Măguri Răcătău, pe un drum pietruit. Traseul continuă spre Șaua Steaua apoi merge pe creastă pe la Balomireasa până la Vf. Muntele Mare.
Lasă un răspuns