Planeta Petreasa

Planeta Petreasa

Baza de activități a
Clubului Montan Apuseni

#Planetapetreasa

#Planetapetreasa

despre noi

Planeta Petreasa este situată la 1600m altitudine, in zona Petreasa, Alba, aproape de capătul drumului asfaltat ce duce la troița accidentului aviatic din 2014, pe Drumul lui Iovan.

În anul 2020 am cumpărat terenul iar mai apoi 3 case de lemn din satul Horea, pentru a fi folosite ca și bază de activități montane pentru Clubul Montan Apuseni. Cabanele sunt din lemn cu acoperiș de tablă (pentru a face față vântului puternic de la această altitudine) iar fundația este din piatră și lemn, fără beton.

Ca și facilități baza este alimentată cu apă de izvor si dispune de toaletă exterioară cu fosă septică ecologică. Pentru strictul necesar a fost instalat un panou fotovoltaic de putere mică ce alimentează și două camere de supraveghere.

Deocamdată se poate campa doar la cort, pe timpul verii însă din vara anului 2022 vom începe amenajarea interioarelor căsuțelor.

În anul 2021 au fost organizate două tabere la Petreasa, cu cortul. O tabără pentru familii cu copii de 6-14 ani iar a doua pentru adulți. Am cules afine, zmeură ciuperci și merișoare, am făcut drumeții în zonă și am admirat apusul la focul de tabără, unde am fript porumb și am gătit cartofi în jar.

În viitor cabanele vor fi utilizate în activitățile  Clubului Montan Apuseni,

Vezi singurul traseu de acces recomandat.

Clubul Montan Apuseni

Cine Suntem?

Asociaţia „Clubul Montan Apuseni” a fost fondată în 1997 în Cluj Napoca de către un grup de entuziaşti iubitori de natură. De atunci umblăm neîncetat prin natură!

Misiune

Protejare, Conservare, conștientizare

MISIUNEA Clubului Montan Apuseni este de a proteja şi conserva speciile sălbatice periclitate, pentru generaţiile prezente şi viitoare, prin implementarea unor programe de dezvoltare durabilă în parteneriat cu comunităţile locale. 

SCOPURILE noastre sunt de a creşte gradul de conştientizare a problemelor de mediu şi de a oferi educaţie, în natură despre natură, pentru generaţiile tinere.

Drumeții și Via Ferrata
Vezi ce ecursii avem planificate

Istoric

Clubul Montan Apuseni se apropie de 25 de ani de activitate.

Scopul iniţial era de a face ceva practic pentru protecţia mediului, în special în zona Cheilor Râmeţului (Munţii Apuseni) şi de a cunoaşte munţii prin excursii şi tabere.

Asociaţia „Clubul Montan Apuseni” a fost fondată în 1997 în Cluj Napoca de către foşti angajaţi ai Regionalei de Căi Ferate Cluj, asociaţia s-a numit Asociaţia de Turism Montan Feroviarul, iar din anul 2004 ne-am schimbat numele în Clubul Montan Apuseni.

În perioada 2005-2010 am fost custozii a 3 rezervaţii naturale din Munţii Apuseni (Munţii Trascău) şi am desfăşurat proiecte de cercetarea a biodiverităţii, de educaţie ecologică şi de promovare turistică a zonei.

Activitatea clubului

În periaoda 2004-2010 am desfăşurăm un parteneriat cu Facultatea de Ştiinţa Mediului Cluj-Napoca (UBB), iar din 2008 un parteneriat cu Facultatea de Geografie.

Din 1998 am obţinut dreptul de a folosi clădirea vechii şcoli din Cheia, un sat din comuna Rîmeţ, judeţul Alba. Arealul Rîmeţ este o destinaţie bine cunoscută turiştilor în aval de Cheile Rîmeţului şi este un nume generic pentru partea centrală a Munţilor Trascău, o regiune importantă pentru ariile naturale protejate care aparţin din punct de vedere administrativ comunelor Întregalde, Rîmeţ şi Ponor. Clădirea este situată în avalul Cheilor Rîmeţului şi în prezent este organizat ca bază de teren a clubului şi ca Centru de Supraveghere Ecologică pentru 11 dintre rezervaţiile naturale existente în zonă, în special pentru Piatra Cetii, Cheile Tecşeştilor şi Poienile cu narcise de la Tecşeşti.

În perioada 2005-2010 am fost custozi a 3 rezervaţii naturale din Munţii Trascău: Piatra Cetii, Cheile Tecşeştilor şi Poienile cu Narcise de la Tecşeşti. În anul 2010 cele 3 rezervaţii au fost înglobate în situl Natura 2000 Trascău, preluat în custodie de Grupul de Acţiune Locală “Muntele Mare, Trascău şi Munţii Metaliferi” ai cărui membrii suntem şi noi din decembrie 2010.

În urma proiectelor derulate am obţinut identificarea habitatelor şi a speciilor de plante din cele 3 rezervaţii naturale, identificarea lepidopterelor, a cerambicidelor şi a herpetofaunei şi am creat o hartă GIS cu dispunerea acestor elemente.

Activitatea Clubului în dezvoltarea proiectelor şi echipa organizaţiei, pregătită să coordoneze activităţi şi să administreze fonduri necesare activităţilor concrete, a mobilizat oameni de ştiinţă, prieteni ai naturii, membrii ai comunităţilor locale şi turişti. În aceste proiecte au participat activ 120 de membri ai Clubului Montan Apuseni, ai Clubului Kogaion din Orăştie, ai Asiciaţie pentru Tineret Adeona Cluj-Napoca şi ai Fundaţiei Potaissa din Turda precum şi 50 de voluntari. Informaţiile au fost diseminate prin broşuri de informare adresate turiştilor şi comunităţilor locale (tiraj total 4.000 exemplare) şi pot fi accesate permanent pe site-ul web al organizaţiei www.clubapuseni.ro.

În proiectele derulate am mai colaborat cu Asociaţia de Ecoturism din România, Asociaţia de Turism pentru Tineret Adeona, Asociaţia Lumea Verde Cluj-Napoca, Asociaţia Ecouri Verzi, Asociaţia Rangerilor şi Custozilor din România, Clubul Ecologic Transilvania, Societatea Naţională de Speologie, Clubul de Ecologie şi Turism Montan Albamont Alba-Iulia, Serviciul Salvamont al Consiliului Judeţean Alba, Asociaţia Trascău Corp Zlatna, Asociaţia Herpetologică Română, Societatea Lepidopterologică Română, Clubul de Turism Montan Kogaion Orăştie, Grupul Milvus Tg. Mureş şi Societatea Ornitologică Română.

Expertiza relevantă: membrii organizaţiei sunt ecologi, biologi, geografi, informaticieni precum şi şase agenţi-ghizi naţionali de turism şi 20 studenti la Facultăţile de Geografie şi Ştiinţa Mediului. De asemenea profilul organizatiei a facut ca in decursul timpului sa adune membri cu o bogată experienţă in parcurgerea zonelor montane, a rezervaţiilor şi parcurilor naturale din România şi Europa.

Începând cu anul 2006 am organizat tururi ghidate în Munții Apuseni pentru persoanele interesate de biodiversitatea munților, acestea adresându-se în special străinilor.

Din Anul 2012 am început organizarea de drumeții pentru grupuri mici iar din 2015 am lărgit numnărul de participanți la activitățile noastre prin promovarea unor drumeții care să promoveze valorile naturale și antropice ale Munților Apuseni și ale Transilvaniei, ca mod de dezvoltare sustenabilă a acestei zone.